divendres, 8 de juliol del 2011

Burkina Faso 4. L'aigua, un tresor.

Hi ha dret que sigui un tresor?

Per que l’aigua?

 L’aigua potable canvia la vida….  nenes a l'escola,  les dones comencen  petites empreses, els homes ja no estan massa malalts per treballar, els camps es reguen i el subministrament d'aliments es torna més fiable, torna la salut i els nens creixen per ser membres productius de la seva comunitat... . En definitiva, el cicle de la pobresa es trenca i la vida canvia.

El problema.
- Prop d'1 mil milions de persones no tenen aigua segura per beure.
- Un nen mor cada 15 segons per la manca d'aigua neta.
- 115 persones moren cada hora per malalties relacionades amb el sanejament deficient, la manca d'higiene i aigua contaminada.
- 1 de cada 4 nens que moren abans de fer cinc anys a tot el món, moren d'una malaltia relacionada amb l'aigua.
- Els nens sovint han de caminar quilòmetres cada dia per recollir l'aigua bruta per beure.
- Malalties relacionades amb l'aigua maten més persones cada any que les guerres i els conflictes.

L'aigua i la salut.
El VIH / SIDA: Més de 22 milions de persones estàn afectades a Africa. Sabem que  aquesta malaltia destrueix el cos. Els efectes d'un sistema immunològic que ja no pot gestionar ni tan sols un virus comú, imaginen que tracta de viure amb aquesta malaltia, si l’aigua que beuen els malalts  està tan bruta no es pot tractar el virus ni controlar els símptomes.
LA MORTALITAT INFANTIL
Els nadons necessiten aigua neta i saludable. Imaginem un dels nostres nadons bevent aigua contaminada?. A Africa molts no tenen més remei….. Les malalties més comunes son la malària, infeccions respiratòries i diarrees.  Als pobles on hi ha accés a l’aigua potable la taxa de mortalitat infantil es pot reduir a la meitat.
PRODUCTIVITAT
Si jo no estic malalt, puc treballar. Les persones malaltes no poden treballar,  es veuen atrapats en un cicle de pobresa que sovint és el resultat d’una mala salut i desnutrició.

L’aigua i la fam
Alleujar la fam a Àfrica ha de començar amb accés a aigua neta. Pot semblar simple, però ens oblidem que no tenen accés a una font fiable d’aigua, per tant el menjar és difícil que creixi. Es requereix enormes quantitats d’aigua per cultivar aliments.

El cost de l’aigua dels aliments

Considereu els següents aliments que donem per fet ...

Menjar
 Aigua que es necessita
per produir
(En litres)
got de llet
       200
Tassa de cafè
       140
Bossa de patates fregides
       185
Llesca de pa
         40
Ou
       135
Poma
         70
Hamburguesa
     2400!


L’aigua i l’educació
Cada dia, les dones i les nenes porten més de 20 kg d’aigua de les fonts més de 2,5 km de casa seva. Això deixa poc temps per l’educació,  que és fonamental per canviar les perspectives a llarg termini de les nacions en desenvolupament.
Les escoles no poden executar programes si no poden proveir d’aigua als estudiants, professors i les seves famílies.
Com que molts adults es posen malalts per beure aigua bruta, els nens sovint es queden orfes i han d’administrar les llars, proporcionar aliments i tenir cura dels malalts.
Amb les moltes càrregues addicionals que la manca d’aigua potable porta, l’educació, simplement deixa de ser una prioritat. Això crea un cicle desafortunat de  pobresa.

SI HEU ARRIBAT FINS AQUÍ…. TORNEM A LA PREGUNTA:
HI HA DRET QUE L’AIGUA SIGUI UN TRESOR?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada